Hozzátáplálási 1×1 – A Nagykönyv és a mozgalmas hétköznapok

(Koroknai Ildikó és Tibay Rózsa előadása)

Gyermekünk megszületése után a pici megfelelő, egészséges és kiegyensúlyozott táplálása lesz az egyik legfontosabb és legösszetettebbnek tűnő feladatunk. Eleinte a szoptatás (anyatejes táplálás) illetve a tápszerhasználat, később pedig a szilárd ételek megismertetése jelenthet komoly kihívást számunkra. Munkánk során gyakran találkozom a bevezetés idejére és módjára vonatkozó ismétlődő kérdésekkel, valamint az anyukák aggodalmával, hogy vajon mindent jól csinálnak-e. Motiváltságuk érthető, hiszen tudjuk, hogy a csecsemő- és kisgyermekkorban megalapozott ízlésnek és étkezési szokásoknak egészen a felnőttkorig kiható (egészségügyi) hatásai lehetnek. Egyáltalán nem mindegy tehát, hogy mikor, mi és milyen formában kerül a gyerkőcünk tányérjára.

Kolléganőmmel közösen igyekszünk körbejárni a csecsemőtáplálás témakörének leglényegesebb elméleti kérdéseit, mint például:

  • Mikor és milyen jeleket látva érdemes megkezdenünk kisbabánk hozzátáplálását?
  • Milyen kockázatai lehetnek, ha túl korán adunk neki szilárd táplálékot?
  • Miben segítenek a hozzátáplálási táblázatok, hogyan érdemes őket használni?
  • Hogyan őrizhetjük meg minél tovább a szoptatást, anyatejet az étkezések mellett?

Ezeken túl pedig számos praktikus ötlettel, gyakorlati tippekkel szeretnénk segíteni a hozzátáplálás minél gördülékenyebb megvalósulását, úgy mint:

  • Mikor és hogyan vezethetjük be az egyes étkezéseket?
  • Milyen eszközökre lehet szükség a baba ételeinek elkészítéséhez?
  • Hogyan biztosíthatjuk számára a nem szezonális alapanyagokat?
  • Hol találhatunk finom recepteket, milyen hozzátáplálási könyveket érdemes elolvasnunk?

Ahogyan a gyermeknevelésben, úgy a hozzátáplálásban sincs egyetlen üdvözítő módszer – a mi célunk az, hogy ismereteinket és tapasztalatainkat átadva minden édesanya megtalálja a saját gyermeke és családja számára legoptimálisabb megoldást. Szeretettel várunk titeket, kérdezzetek bátran!