Koroknai Ildikó – Önkéntes szoptatási segítő, dietetikus hallgató 

Férjemmel és 3 gyermekemmel a „halászlé fővárosában”, Baján élünk.

Hosszú út vezetett odáig, amíg megtaláltam a hivatásomat… A német nemzetiségi gimnázium után először gyógypedagógiát, majd pszichológiát hallgattam Budapesten. Egyik sem egészen az volt, amivel foglalkozni szerettem volna; de azt mindig is tudtam, hogy segítő szakmában szeretnék tevékenykedni. Mégis, ezeknek a korai éveknek is nagy szerepük lett abban, hogy azzá váltam, aki ma vagyok: megtanultam holisztikusan gondolkodni. Vallom, hogy az életünkben minden mindennel összefügg, csak meg kell látnunk a kapcsolódási pontokat.

8 évvel ezelőtt, a nagylányom szoptatása során szerzett keserédes, de végül happy end-del végződő élményeim hatására kezdtem el foglalkozni más (szoptató ill. szoptatásért küzdő) édesanyák lelki és gyakorlati támogatásával. Elsősorban különböző internetes fórumokon és eleinte csak mint lelkes amatőr „dolgoztam”. Rengeteget olvastam, beszélgettem, tapasztaltam és megpróbáltam az ismereteimet rendszerbe szerkeszteni… 2012-ben aztán lehetőségem nyílt végre ténylegesen is rálépni az útra: elvégeztem A Szoptatásért Magyar Egyesület Korszerű szoptatási alapismeretek I. képzését, 2014-ben pedig az ország első tanfolyamának egyik résztvevőjeként megszereztem az önkéntes szoptatási segítői minősítést. Ezután csatlakoztam a Facebook Szoptatási tanácsadás – kérdezz felelek csoportjának szakmai team-jéhez, ahol én magam is „KV” (kiemelt válaszadó) vagyok. A mai napig már több, mint 30 ezer édesanya lépett be közénk – jól mutatva, hogy milyen óriási igény van a szoptatással kapcsolatos valós, hiteles és megbízható információk közvetítésére. Mivel jelenleg én magam is babázom, így a csoportbeli munkám átmenetileg háttérbe szorult, de helyette más fórumokon a velünk egykorú babás anyukáknak igyekszem segíteni a tapasztalataimmal. Folyamatosan keresem a lehetőségeket az édesanyák minél széleskörűbb és hatékonyabb tájékoztatására, pl. nagyon szeretek „röpcetliket” és összefoglalókat készíteni különböző „gyakran ismételt” témákban.

Hogy a hivatásomnak tekintett szoptatástámogatást szakmai oldalról is megerősítsem, idővel felvételiztem a Semmelweis Egyetemre dietetika szakra, ahol harmadéves vagyok. Fő érdeklődési területeim a várandósság és szoptatás alatti táplálkozás, a csecsemő- és kisgyermek táplálás mikéntje a szoptatás hosszútávú megtartása mellett, valamint a táplálékallergiák. A szívemhez közel áll még az alvás-altatás (éjszakai gondoskodás) és a hordozás témaköre is. A szakom befejezése után a legfőbb célom, hogy megszerezzem majd a legmagasabb szintű laktációs szaktanácsadói (IBCLC)  minősítést.

Bízom benne, hogy a saját sok évnyi szoptatási és gyermektáplálási tapasztalatommal, illetve folyamatosan bővülő ismereteimmel hasznos támasza lehetek a hozzám forduló édesanyáknak.