Tibay Rózsa –  dietetikus és egészségtan tanár

Édesanyaként két fiút nevelek. Rajtuk keresztül van tapasztalatom rosszevő és jól evő gyerekekről.

Mielőtt a főiskolán dietetikusnak kezdtem tanulni, gyermekorvosi asszisztensként dolgoztam és főnökömtől megtanultam, hogy szinte minden betegség, baj visszavezethető a nem megfelelő táplálkozásra, táplálásra. A körzetünkben rengeteg táplálék allergiás kisgyermek volt, illetve gondoztunk cukorbeteg és más táplálkozással összefüggő betegségben szenvedő gyerekeket is. Ezért lett választott hivatásom a dietetika és a mai napig szívesen foglalkozom gyerekekkel.

Dietetikusként Szegedre kerültem az akkori megyei kórházba, ott cukorbeteg felnőttekkel dolgoztam osztályon. Mellette maradtak a gyerekek is, mert egy vegetáriánus óvodának voltam a dietetikusa.

Pécsen végeztem az egészségtan tanári szakot, úgy éreztem az életem akkor teljes, ha taníthatok is majd egyszer. Azóta a mindennapokban ebben van részem a kollégiumunkban, ahol 27 kamaszlány nevelőtanára, ahogy ők mondják, pótanyukája vagyok.

Hivatásom a prevenció, a megelőzés és a kicsik és nagyok oktatása, hogy már a családok szemlélete megváltozzon a szülők egészségre okításán keresztül. Azt gondolom, hogy az  egészséges nevelésnek és az egészségre nevelésnek már egészen kicsi korban el kell kezdődnie. Elsősorban prevenciós dietetikusnak tartom magam, olyannak, aki igyekszik hatni a mai felnőttekre és gyerekre egyaránt, ezért szívesen megyek előadni bárhová ahol szívesen látnak.

Kedvelt területeim táplálékallergiák, hozzátáplálással, várandósság és szoptatás alatti étkezéssel kapcsolatos kérdések, gyermekek táplálkozási problémái, az elhízott gyerekek fogyókúrájával is foglalkozom. Az alternatív táplálási módok: vegetarianizmus különböző formái is foglalkoztatnak.

A táplálkozást is tanulni kell már egészen kicsi kortól, ezért találtam ki a Diétatanoda oldalt és ezért indítottam a blogot. Korábban számtalan oldalnak voltam “szakértője” és nagyon sokan fordultak hozzám kérdéseikkel. Ezekből merítve számos hasznos cikk született az oldalaimon.